Primul clopotel a sunat astazi pentru milioane de elevi din Romania.

Acestia s-au intors in banci intr-un nou an scolar umbrit de pandemie, insa cursurile incep fata in fata, cel putin pana la atingerea rate de 6 infectari la o mie de locuitori. Presedintele Klaus Iohannis a fost prezent la ceremonia de debut a anului scolar in judetul Prahova, pe Valea Doftanei si pe langa mesajele pentru parinti, elevi si profesori, le-a facut noi promisiuni de schimbare in bine a sistemului de invatamant. Klaus Iohannis a participat la festivitatea de deschidere a anului scolar la Liceului Tehnologic „Carol I” Valea Doftanei.

Presedintele a tinut sa le reaminteasca celor prezenti faptul ca pandemia nu s-a incheiat si este necesara respectarea regulilor in continuare. „Si in acest an, reinceperea anului scolar are loc, din pacate, tot sub spectrul pandemiei. Tocmai de aceea, mentinerea scolilor deschise cu prezenta fizica depinde de responsabilitatea fiecaruia dintre noi, respectarea normelor sanitare si vaccinarea fiind esentiale”, a spus Iohannis.

Acesta s-a adresat si dascalilor carora le-a transmis ca autoritatile vor face efoturi pentru a-i sprijini: „Nu este corect sa cerem cadrelor didactice sa se adapteze la o lume in continua schimbare fara a le ajuta sa se pregateasca in acest sens. Formarea initiala, intr-o lume aflata intr-o rapida schimbare, este insuficienta. Ma bucur sa observ ca, din fericire, in comunitatea dumneavoastra ideea de a invata pe parcursul intregii vieti a trecut de la stadiul de slogan la practica.Salut faptul ca profesorii de la Liceul Tehnologic „Carol I” au ocazia sa participe la formari si schimburi de experienta cu parteneri din alte state europene.

Facilitarea accesului la programe de formare a cadrelor didactice contribuie, alaturi de investitiile in infrastructura si in dotari, la cresterea calitatii educatiei si la o experienta educationala mai buna pentru elevi”, a declarat presedintele. In cadrul mesajului de inceput de an scolar, seful statului a facut noi promisiuni pentru o „Romanie Educata”, asa cum se numeste si programul care ar trebui sa atraga fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de invatamant romanesc: „Odata cu finalizarea Raportului „Romania Educata”, mi-am asumat dezideratul de a sustine un management educational profesionist, bazat pe responsabilitate, capabil sa dezvolte si sa inoveze(…) Prin implementarea Proiectului „Romania Educata” si cu sprijinul alocarilor record prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta, avem de acum sansa unica de a transforma radical mediul scolar. Exista oportunitatea istorica de a realiza lucruri de amploare, amanate de decenii, precum dotarea laboratoarelor scolare, masuri concrete pentru a preveni abandonul scolar, sustinerea invatamantului profesional dual sau digitalizarea administratiei scolare.

Cu parteneriate solide, cu dedicare din partea cadrelor didactice, cu un management curajos si deschis spre modernizare si cu elevi pregatiti pentru viitor, scoli precum cea in care ne aflam astazi vor contribui in mod decisiv la construirea Romaniei Educate, o tara in care accesul la invatamant de calitate este asigurat tuturor”, a spus Iohannis.