Presedintele Klaus Iohannis a participat astazi la ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022 in cadrul Universitatii de Medicină si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.
In cadrul discursului sau, Iohannis a subliniat rolul medicinei in evolutia umanitatii si faptul ca „in ultimul secol, munca medicilor a dublat speranta de viata, a redus dramatic mortalitatea infantila si a contribuit la dezvoltarea de noi tratamente”.
Presedintele a facut referire si la situatia dramatica din spitalele romanesti care isi numara mortii zi de zi. Numai acum trei zile, sapte romani au murit in incendiul din sectia de terapie intensiva a Spitalului de Boli Infectioase Constanta.
Presedintele a bifat acest episod in discursul sau dar l-a depasit cu promisiunea de fonduri investite in sanatate pe viitor. „Aceasta grea perioada a pandemiei de COVID-19 a pus si mai mult in evidenta importanta invatamantului medical la standarde inalte (…) In ultimul secol, munca medicilor a dublat speranta de viata, a redus dramatic mortalitatea infantila si a contribuit la dezvoltarea de noi tratamente. Medicina inseamna viata, o viata mai sanatoasa, acces la tratamente noi si din ce in ce mai bune(…)
Sub presiunea pandemica, vulnerabilitatile sistemului de sanatate romanesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidentiate mai dramatic ca niciodata si au generat tragedii umane care au indurerat o intreaga natiune. Nu trebuie sa ne mai aflam in situatia grava de a mai stinge incendii! Trebuie sa ducem la indeplinire cat mai repede angajamentul reformei profunde in sistemul de sanatate, de care depinde viitorul generatiilor de medici si siguranta pacientilor.
Putem acoperi aceste nevoi de investitii si din fondurile prevazute inclusiv in Planul National de Redresare si Rezilienta, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de Euro pentru sistemul medical”, a spus Klaus Iohannis. Presedintele a atins si subiectul esecului campaniei de vaccinare. Desi, in teorie, in toamna trebuia sa avem 10 milioane de romani vaccinati, sunt doar putin peste 5 milioane cu schema completa. Si aceasta componenta a pus-o pe seama banilor europeni. „Trebuie sa facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni sa constientizeze ca cercetarea medicala si farmaceutica se bazeaza pe rigori stiintifice mai inalte chiar decat in alte domenii, pe o verificare meticuloasa a datelor si pe o monitorizare continua a pacientilor. Vaccinul, de exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei si acest fapt ramane un adevar, indiferent de opiniile unora sau altora. Unul dintre obiectivele majore ale Proiectului „Romania Educata” este reducerea semnificativa a analfabetismului functional si stiintific. Ne propunem sa crestem capacitatea absolventilor educatiei obligatorii de a se informa din surse credibile si de a discerne intre informatiile verificate si speculatii”, a subliniat presedintele.