Romania este in atentia Uniunii Europene in ceea ce priveste lipsa unor sisteme de management al deseurilor, colectarea in amestec si gropile de gunoi neconforme. Desi de-a lungul ultimilor ani au existat numeroase surse si variante de finantare pentru a dezvolta sisteme de management integrat al deseurilor, autoritatile au spus PAS. Problema este ca avem in continuare, in 2023, multe judete ingropate in gunoaie, iar asta se traduce in poluare a solului, a aerului, imbolnaviri si riscuri pentru populatie.

Cine sunt judetele nominalizate la categoriile CURAT/MURDAR?

Informatiile se regasesc in cel mai recent raport al Curtii de Conturi, respectiv Raportul de audit privind evaluarea riscului de infringement impotriva Romaniei privind gropile de gunoi din marile orase, pentru perioada 2015-2021. Potrivit raportului, publicat in primavara acestui an, autoritatile administratiei centrale si locale au actionat insuficient si au monitorizat deficitar activitatea de management al deseurilor, astfel ca Romania risca noi sanctiuni din partea Uniunii Europene.

Sinteza din raportul Curtii de Conturi:

-In prezent, in Romania sunt aprobate si sunt operabile (total sau partial) 34 proiecte SMID, insa numai pentru un numar de 32 de judete, realizarea Sistemelor de Management Integrat al Deseurilor a fost contractata prin POS Mediu 2007-2013, care sunt urmatoarele: Giurgiu, Mures, Neamt, Olt, Timis, Bacau, Bistrita Nasaud, Hunedoara, Salaj, Alba, Arad, Bihor, Calarasi, Cluj, Iasi, Maramures, Prahova, Sibiu, Vaslui, Botosani, Braila, Covasna, Harghita, Suceava, Vrancea, Arges, Caras Severin, Dolj, Mehedinti, Tulcea, Valcea, Constanta.

-Judetele care nu au realizat SMID, transporta deseurile in SMID-urile altor judete. La nivelul Municipiului Bucuresti, deseurile sunt depozitate in cele doua depozite functionale (Vidra si Rudeni) si in judetele limitrofe.

-Pentru un numar de 14 judete (Arad, Arges, Bacau, Bistrita Nasaud, Botosani, Covasna, Giurgiu, Hunedoara, Mures, Neamt, Olt, Salaj, Sibiu si Timis), implementarea proiectelor SMID a fost finalizata sau este in curs de finalizare.

-Pentru celelalte 18 judete (Alba, Bihor, Braila, Caras Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Dolj, Harghita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea) proiectele SMID au fost incepute si s-a propus continuarea finantarii constructiei lor prin POIM.

-pentru Dambovita si Teleorman s-au construit sisteme mai simplificate implementate prin fonduri ISPA

-pentru judetele Brasov, Buzau, Galati si Ilfov, proiectele SMID erau la momentul auditului in pregatire pentru finantare 

-Satu Mare, Gorj si Ialomita nu au proiecte SMID.