La Cluj-Napoca se poarta eco! Clujenii au invatat sa recicleze pet-uri in schimbul biletelor de transport public. In mai putin de un an, prin sistemul amplasat in doua zone din oras, au fost eliberate peste 350.000 de bilete. La 15 ambalaje reciclate, se elibereaza un bilet cu 2 calatorii pentru transportul in comun.

 

 

“Peste 4,4 milioane ambalaje de plastic, aluminiu sau sticla reciclate de clujeni in schimbul a 350.000 bilete de transport public din iulie 2022 pana acum. Impact: 4% din totalul deseurilor colectate selectiv la nivelul municipiului. La Cluj-Napoca functioneaza un proiect pilot pentru colectarea selectiva a deseurilor cu recompensa. Aparatele sunt amplasate la Piata Zorilor si la Piata Flora. Din luna iulie a anului trecut si pana in prezent, la cele doua puncte de colectare selectiva a ambalajelor – tip PET/plastic, doze, sticle – au fost colectate peste 4,4 milioane deseuri. Clujenii primesc, in schimbul a 15 ambalaje reciclate, bilete cu doua calatorii pentru transportul public urban (detalii mai jos). Acest proiect va fi extins in curand si in alte puncte din municipiu”, a precizat primarul Emil Boc.

 

Proiectul prevede reciclarea ambalajelor curate, fara lichide sau alte substante toxice, cu eticheta intacta si fara a fi presate la aparatul amplasat in zona pietei agroalimentare din Zorilor. Recipientele din sticla pot avea maximum 1,5 l, iar PET-urile maximum 3l. Dupa introducerea ambalajelor, se elibereaza voucherul cu sumarul ambalajelor introduse si detalii despre recompensa. La 15 ambalaje reciclate, localnicii primesc un bilet cu 2 calatorii pentru transportul in comun, care poate fi ridicat de la punctele sau centrele de vanzare a biletelor CTP – Compania de Transport Public Cluj-Napoca.