Primariile care riscau sa rateze investitii din lipsa de fonduri sunt salvate de o lege promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Legea aduce o majorare a pragului imprumuturilor din Trezorerie. Deputatul liberal Angelica Fador a anuntat ca pentru buna functionare a autoritatilor publice locale, au fost depuse amendamente de catre deputatii PNL in dezbaterea din Camera Deputatilor, iar ulterior legea a fost promulgata.

 

Potrivit deputatului de Suceava, Legea nr. 229/2023 prevede majorarea plafonului pana la care unitatile administrativ-teritoriale (U.A.T.) se pot imprumuta din Trezorerie pentru cofinantarea programelor europene si fonduri nerambursabile.

Aceasta lege aduce o dublare a plafonului existent si permite solicitarea de imprumuturi si pentru asociatiile de dezvoltare intracomunitara, conform unui amendament introdus de catre PNL. Legea va fi publicata in Monitorul Oficial saptamana aceasta si va intra in vigoare la trei zile de la publicare.

Majorarea plafonului pentru imprumuturi va permite U.A.T.-urilor sa acceseze mai multe resurse financiare pentru programele europene si fondurile nerambursabile, contribuind astfel la dezvoltarea lor.