CCR va dezbate in cursul acestei zile sesizarea formulate de USR si Forta Dreptei privind majorarea indemnizatiilor primarilor si presedintilor de consilii judetene. Legea sesizata prevede cresterea indemnizatiilor pentru alesii locali cu pana la 2.000 de lei.

Majorarea a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, pe 27 septembrie 2022. Sesizare depusa de USR si Forta Dreptei nu vizeaza si majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, crestere care s-a facut de la 1 august 2022.
„ Adevarul este ca PSD, PNL si UDMR au nevoie sa-si plateasca foarte bine primarii si sefii de consilii judetene pentru ca acestia sa se implice in strangerea de voturi la viitoarele alegeri, iar pana atunci sa vegheze ca ajung unde trebuie contractele pe bani publici. Asa cum i-am oprit la Curtea Constitutionala sa creasca indemnizatiile parlamentarilor asa ii vom opri si acum”, a transmis Cristian Seidler, deputat USR, printr-un comunicat de presa.

Printre motivele invocate de USR se numara: neindicarea sursei de finantare.

In septembrie 2022, Camerei Deputatilor a votat cu 169 de voturi pentru, 79 impotriva si 4 abtineri, Ordonanta care majoreaza salariile alesilor locali/judeteni, renuntand la majorarea salariilor demnitarilor, aflati pe lista initial.
Deputatii au votat un amendament care priveste majorarea salariilor, la nivelul anului 2021, pentru administratia publica locala: primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene.