Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Muntenia organizeaza astazi, la Targoviste, Gala „Regio, pasaport spre dezvoltare in Sud-Muntenia!”.

Evenimentul marcheaza incheierea perioadei de implementare a Programului Operational Regional 2014-2020, care s-a concretizat in 915 proiecte, cu o valoare totala de 9.956,75 de milioane de lei.

In cadrul Galei „Regio, pasaport spre dezvoltare in Sud-Muntenia!”, gazduite de Cinematograful Independenta din Targoviste, vor fi premiati beneficiarii de fonduri europene nerambursabile, care au contribuit la dezvoltarea Regiunii Sud-Muntenia. Printre proiectele nominalizate se numara si proiectului “Restaurarea si consolidarea bisericii “Sfantul Gheorghe” –Manastirea Viforata.

 

Proiectul a fost inscris la categoria Unitati de cult si a obtinut 1874 de voturi, ocupand primul loc.

Investitia a vizat restaurarea, consolidarea, si conservarea monumentului istoric in suprafata de 259 metri patrati. In cadrul proiectului, s-a lucrat la refacerea pardoselii, restaurarea integrala a picturii interioare si a catapetesmei bisericii, dar si consolidarea fundatiei si structurii de rezistenta. Biserica „Sfantul Gheorghe” este edificiul principal al Manastirii Viforata din comuna Aninoasa, fiind ridicata intre anii 1530 si 1532. Ansamblul Manastirii Viforata, care, din cauza repetatelor distrugeri si restaurari, si-a pierdut aspectul din prima jumatate a secolului al XVI-lea, cuprinde astazi biserica mare, corpul patrulater al chiliilor (incluzand si turnul clopotnita), casele Brancoveanu, trapeza manastirii, anexele gospodaresti si cimitirul manastiresc, cu biserica mica.

„Timp de patru luni (august – noiembrie 2023) am derulat concursul „Regio, pasaport spre dezvoltare in Sud-Muntenia!”. Astfel, premiile „Regio, pasaport spre dezvoltare in Sud-Muntenia!” vor fi acordate proiectelor inscrise in cele zece domenii, cunoscute din cadrul obiectivelor politicii de coeziune. In functie de voturile acumulate, vor fi premiati primii trei clasati la fiecare categorie din urmatoarele domenii tematice: afaceri, dezvoltare urbana, regenerare urbana, eficienta energetica, infrastructura rutiera, patrimoniu cultural, social, educatie, sanatate si turism”, precizeaza ADR Sud-Muntenia.