Modelul “primar pe viata” va continua sa se perpetueze in Romania. La fel si in cazul presedintilor de CJ si consilierilor locali. Senatul a respins saptamana aceasta propunerea de limitare la trei a numarului de mandate pe care le pot avea primarii, consilierii locali, consilierii judeteni sau presedintii de consilii judetene.
Mai exact, este vorba despre o propunere de completarea a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, initiate la un moment dat de mai multi parlamentari USR-PLUS prin care se introducea o limita de trei mandate pentru alesii mentionati. Acestia ar fi urmat sa ocupe fotoliile pentru o perioada de maximum 12 ani.
„Nicio persoana nu poate indeplini functia de primar, consilier local, presedinte de consiliu judetean sau consilier judetean mai mult de 3 mandate”, era textul ce urma a fi introdus in lege.
Avand in vedre ca senatorii au decis sa respinga propunerea, alesii locali au liber sa candideze de cate ori doresc, intrucat Codul administrative nu contine limitari in acest sens.
In Romania si chiar in mai multe localitati din Dambovita, sunt exemple de primari care au ocupat aceasta functie zeci de ani.