Municipiul Alba-Iulia se pregateste de sarbatoare. Primaria a achizitionat 600 de steaguri noi pentur strazi, dar si 1000 de stegulete colorate si a pus la punct un program cu manifestari culturale si artistice pentru a marca 1 decembrie-Ziua Nationala a Romaniei.

La 1 decembrie 1918 Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia a hotarat Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Regatul Roman. Ziua de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia a inceput cu Te Deum-uri solemne in cele doua biserici romanesti, apoi in Sala Cazinoului, denumita de atunci Sala Unirii s-au intalnit cei 1228 de delegati oficiali. Acestia au votat Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Regatul Roman, intr-o adunare cu caracter plebiscitar.

Pentru a reaminti de acest moment istoric, Primaria Alba-Iulia a pregatit un program ce se va derula pe tot parcursul zilei.

La ora 11.00 va avea loc primirea Soliilor din Cetatile de Scaun si reconstituire istorica in Piata Cetatii. La ora 12.00 va rasuna Te Deum la Catedrala Incoronarii. Va urma un spectacol de foc de artificii de zi – Tricolor pe cer si ceremonia militara de depunere de coroane si jerbe de flori la Monumentul Unirii.
De la ora 14:00 va debuta ceremonia militara dedicata Zilei Nationale a Romaniei pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, iar la final cei prezenti vor fi invitati la Marea Unire a bucatarilor- masa populara cu bucate traditionale.
La ora 15:00 va avea loc citirea Rezolutiei Adunarii Nationale de la Alba Iulia si Rugaciunea de multumire.

Ziua va continua cu proiectie de film, pornirea iluminatului de sarbatori si un concert Irina Rimes X Damian Draghici X Surorile Osoianu, Zdob si Zdub. La finalul zilei va fi organizat un nou spectacol de artificii.