Primarii din cadrul reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania s-au intalnit cu premierul si reprezentantii Guvernului pentru a discuta despre investitiile si reformele prevazute in PNRR.

In ceea ce priveste problema datoriilor pe care MIPE le are pe proiectele finantate din fonduri europene, primarii au semnalat ca sunt intarzieri foarte mari, de peste 800 de milioane de euro, care pun in pericol investitiile pentru ca deja constructorii fac facturi de intarziere si ameninta ca vor rezilia contractele, daca nu vor fi platiti curand.

In urma discutiilor de la Guvern, Emil Boc, presedintele AMR, a declarat ca a obtinut promisiunea ca, pana la 1 septembrie Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) va achita datoriile pe care le in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene. Emil Boc a cerut un termen fix pentru a putea continua dialogul cu constructorii si a se evita riscul rezilierii contractelor sau impunerii de penalitati de intarziere.

 

Cei 17 primari si reprezentanti ai AMR care au participat la discutii au cerut clarificari si pe alte teme precum calendarul Legii bugetului de stat pe anul 2024, cotele defalcate din impozitul pe venit, impozite si taxe locale, sprijin financiar pentru functionarea sistemului de centralizat termoficare in iarna 2023/2024, reforma salarizarii in sistemul bugetar sau clarificarea conditiilor de utilizare de catre autoritatile publice locale a terenurilor aflate in proprietatea statului si in administrarea SNCFR.