Ministrul Educatiei are planuri mari.

Sorin Cimpeanu le-a promis elevilor din Romania cel putin 30 de scoli inteligente in fiecare judet in viitorul apropiat.

Declaratia a fost facuta de acesta la vizita efectuata marti dimineata la Scoala „Constantin Sterea” din Prahova. Unitatea de invatamant nu a fost aleasa intamplator. Aici, a fost implementat primul SmartLab din mediul rural.

Concret, vorbim de un laborator ce poate fi folosit pentru predarea notiunilor la mai multe discipline, dotat cu laptopuri, softuri de design grafic, tabla interactiva, ochelari VR, imprimante, scannere si creioane 3D.

In prezent doar sase scoli din cele cateva mii de unitati de invatamant din tara, doar sase beneficiaza de aceste dotari. Cea din Prahova si altele in Bucuresti, Ilfov si Calarasi. Laboratorul din Bucov nu este insa rezultatul sprijinul de la stat ci a fost realizat de o asociatie si din donatiile a sase companii private.

„Acest exemplu trebuie replicat la nivel national. Proiectul Ministerului Educatiei este de a avea cel putin 30 de scoli in fiecare judet in care sa existe aceste laboratoare, in care noile tehnologii sa fie integrate. Vorbim de partea de imprimante 3D, de scannere 3D, de ochelari de realitate virtuala. Practic, printr-un astfel de laborator, un profesor virtual poate intra, alaturi de elevii din Bucov in aceasta situatie, din orice colt al lumii”, a declarat Sorin Cimpeanu.

Foto: spotmediasursa foto: spotmedia.rofo⁴
Problema este ca nici cele 30 de scoli inteligente in fiecare judet nu ar fi de ajuns. Romania are peste 9150 de unitati incadrate in segmentul primar si gimnazial. Despre lipsa de dotari din scolile romanesti, ministrul a recunoscut faptul ca: „Nu toate scolile au astfel de laboratoare, nu toate scolile au conectivitate, nu toate scolile au profesori pregatiti, nu toate scolile au acces la continut digital, aproape nicio scoala nu are acces la platforme de evaluare prin care sa avem relevanta evaluarilor elevilor. Pana cand nu vom avea toate aceste lucruri este esential sa avem invatamant cu prezenta fizica, pentru a nu inregistra pierderi inca si mai mari decat cele foarte mari pe care le-am inregistrat deja pe perioada predarii online si in sistem hibrid”.