Noul an scolar aduce schimbari in sistemul de invatamant.

Ministrul Educatiei a facut primele declaratii in legatura cu regulile impuse de pandemie, dar si noutatile din educatie.

In cea mai recenta sedinta a Guvernului a fost adoptata hotararea care stabileste o valoare de 15.000 de lei pentru costul standard per copil in cresa si a fost prezentat in prima lectura un proiect de ordonanta de urgenta care prevede preluarea creselor in sistemul de educatie.

Sorin Cimpeanu a declarat:  „Este o cerinta de multi ani, a intregii societati, de definire a acestui cost standard per copil in cresa. Acest cost standard a fost stabilit la o valoare de 15.000 de lei pe copil, pentru cheltuieli salariale, la care se adauga o componenta de 585 de lei pentru cheltuieli materiale. In cazul gradinitelor costul standard este de 7.431 de lei pentru fiecare copil(…)In cazul creselor este putin mai mult de dublu, pentru ca este vorba in primul rand de grupe mai mici, la jumatate fata de grupele din gradinita, si este vorba de cerinte speciale de ingrijire in acest domeniu anteprescolar (…) Din primele consultari a reiesit ca in cresa vor putea merge copii de la zero la trei ani, prin zero ani intelegandu-se varsta de 11 luni, varsta pana la care am inteles ca este recomandat ca acesti copii sa stea impreuna cu mamele”.

Cresele trec in sistemul de educatie.

Ministrul Educatiei a explicat si modalitatea de preluare a creselor aflate in subordinea primariilor de catre sistemul de educatie.
„Un al 3-lea proiect de OUG prevede preluarea creselor in sistemul de educatie. Este vorba de cele 387 de crese, care functioneaza in prezent, care vor fi preluate in sistemul de educatie in felul urmator: acolo unde autoritatile locale initiaza solicitari de preluare, inclusiv a personalului in sistemul de educatie, aceste crese vor functiona pe langa gradinite, sub personalitatea juridica a gradinitelor, avand in vedere nevoia de integrare a conceptului educatiei timpurii, integrare intre cresa si gradinita”, a spus Cimpeanu.

Mai multe gradinite si 3500 de noi posturi

Cimpeanu a anuntat si deschiderea a 39 de gradinite din toamna. Ca urmare a cresterii efectivului, se inmultesc si posturile in sistemul de invatamant. Vorbim de un total de 3500 de locuri.
„In conditiile in care numarul gradinitelor noi care isi vor deschide portile in luna septembrie este de 39, in conditiile in care Legea 185 prevede reducerea numarului de elevi in clasa pentru invatamantul primar la maximum 22 plus 3, adica 25 de elevi in clasa, pentru invatamantul gimnazial la maximum 26 plus 3, adica 29 de elevi in clasa si pentru invatamantul liceal, cu exceptia clasei a IX-a, de la 30 plus 3, adica 33 de elevi in clasa, este nevoie de o crestere a numarului cadrelor didactice”, a concluzionat ministrul.