Vin primele reacții ale Ministrului Transporturilor după incidentul de la Fetești în care două trenuri de marfă au intrat în coliziune.

După ce premierul i-a transmis că el l-ar fi demis pe șeful CFR Călători pentru declarațiile publice și situația în care au fost puși călătorii care au așteptat pe caniculă ore în șir în trenuri, Cătălin Drulă a reacționat ferm. Nu-l demite pe șeful de la CFR, dar le-a transmis un avertisment operatorilor feroviari.

”Le-am explicat foarte clar şi ferm că rupem pisica în două. Cine va mai face vreodată rabat de la normele de siguranţa în transportul feroviar va suporta consecinţele. Consecinţe pe care oricum le voi înăspri faţă de legislaţia actuală. Deja ieri a fost suspendat la activitate un operator privat de transport de marfă, care a produs acel accident de la Feteşti. Orice abatere de la siguranţă va avea minumum acelaşi răspuns”, a declarat astăzi Drulă.

De altfel, nu este primul incident feroviar, ci al treilea în decurs de câteva săptămâni. Joi circulaţia a fost dată peste cap în zona Feteşti după ce un tren de marfă s-a ciocnit cu un alt tren de marfă, staţionat în staţia C.F. Feteşti la aceeaşi linie. Mecanicul ar fi fost băut și ar fi încălcat mai multe reguli printre care și faptul că nu a respectat viteza și nu a oprit la semnalul roșu. Probleme au fost și în alte zone. Zeci de copii au rămas blocați într-un tren care a acumulat peste nouă ore de întârziere după ce a rămas blocat pe câmp în Fundulea, din cauza lipsei de tensiune în linia de contact.

Întrebat de această situație de către un jurnalist, șeful CFR a avut o reacție nepotrivită: „Cred că e impropriu să spuneți abandonați când toți directorii CFR Călători au încercat să găsească o soluție. Încercați dumneavoastră să găsiți la ora aceea soluții! Încercați să găsiți transbordare la ora 00:00, la 1.000 de călători, câți sunt într-un tren”. Referitor la acest incident, Ministrul Transporturilor a declarat astăzi: „Principiile pe care funcționez sunt pe bază de profesionalism și eficiență. Actul de management se judecă așezat, la rece, nu după o declarație de moment. Domnul director al CFR Călători și-a prezentat scuze ieri și pentru mine subiectul este încheiat. Dar domnul director are o evaluare de dat, vom face o evaluare pentru toți managerii și vom vedea apoi”.