Un obicei unic in Romania are loc an de an la Morteni, in judetul Dambovita. Aici, o traditie veche ii aduna pe sateni an de an in centrul comunei, acolo unde serbeaza Geavrelele, in ziua de Boboteaza.
Traditia consta in impodobirea unor prajini lungi de 14 metri fiecare cu batiste colorate, cusute manual de fetele nemaritate. Se spune ca tinerele care sunt iordanite de trei ori si-ar putea gasi alesul anul acesta. De asemenea, cei care poarta numele de Ion, Ioana, trebuie sa ii primeasca pe colindatori cu bucate alese.
Prajinile, de aproximativ 14 metri inaltime sunt impodobite cu batiste cusute de fetele tinere din sat. Batranii sunt de parere ca fetele care cos cat mai multe geavrele vor avea sanse mai mari sa se marite anul acesta.
La Morteni, traditia se pastreaza cu sfintenie in fiecare an. Steagurile sunt purtate de sapte sau noua tineri necasatoriti, imbracati in costum national, care trebuie sa mearga la fetele din comuna sa adune geavrelele. Un singur steag trebuie impodobit cu cel putin 1000 de batiste.
Autoritatile locale sprijina continuarea traditiei an de an. Primarul s-a alaturat si astazi tinerilor pentru a marca aceasta zi. Alaturi i-au fost si reprezentanti ai autoritatilor judetene. Edilul din Moreni spera ca tinerii sa reuseasca sa pastreze cat mai mult obiceiul, in ciuda vremurilor moderne.