Guvernul Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură depusă de PSD. Este cel mai mare vot cu care a fost demis un guvern în România. Parlamentarii PNL și UDMR au fost în sală, dar nu au votat.

Din totalul de 466 de parlamentari, 318 au fost prezenţi şi doar 281 parlamentari au votat. S-au înregistrat 281 de voturi „pentru”, 0 voturi „împotriva” şi 0 abţineri. Guvernul actual va intra într-o perioadă de interimat, iar partidele politice urmează să aibă întrevederi la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis. Florin Cîţu şi reprezentaţii Guvernului au fost prezenţi, dar nu au votat. La fel şi Ludovic Orban, care s-a abţinut să voteze. Înaintea votului, Florin Cîţu a transmis, referitor la scenariile de după moţiune, că „toate opţiunile sunt pe masă”, inclusiv varianta alegerilor anticipate. Camera Deputaţilor şi Senatul au dezbătut şi votat, în plenul reunit de marţi, moţiunea de cenzură a PSD intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”. Pentru ca Executivul să fie demis, au fost necesare minim 234 de voturi în favoarea moţiunii.

În şedinţa de marţi a plenului, pe lângă criticile pe care le-a primit premierul Florin Cîţu, au fost atacuri dure şi la adresa USR, venite atât din partea PSD cât şi din partea PNL şi a premierului. Discursul din plen al premierului a vizat, aproape integral, partidul condus de Dacian Cioloş. Cîţu a transmis că USR este „mai socialist decât PSD şi mai extremist decât extremiştii” şi l-a numit pe Dacian Cioloş „domnul cu spirala”. Florin Cîţu a transmis că partidul lui Cioloş „votează o moţiune de cenzură care spune despre miniştrii săi că sunt incompetenţi” şi l-a atacat pe Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor. „PSD arată în moţiune că domeniile Transporturi, Fonduri Europene, Sănătate şi Economii au fost un dezastru. Incompetenţă la Transporturi. PSD zice da. Văd că Drula zice tot da. Cum era aia cu zombie politic? Astăzi votezi cot la cot cu PSD pentru un test care spune că eşti incompetent şi mai vrei să faci parte din următorul guvern? După ce ai recunoscut singur că nu te-ai descurcat şi ai fost incompetent? Not going to happen ( nu se va întâmpla n.r.). Nu în ultimul rând, premierul a declarat că a fost „prea indulgent” şi că ar fi trebuit să îi demită pe toţi „mult mai devreme”.

sursa:adevarul.ro