O noua etapa de bugetare participativa incheiata cu succes in Oradea. S-a incheiat procedura de votare a proiectelor din programul de bugetare participativa pe anul 2023. In urma voturilor exprimate online si a voturilor din cadrul intalnirilor cu cetatenii, au fost selectate 17 proiecte spre finantare, suma totala alocata fiind de 1.463.000 de lei.

Sesiunea de bugetare participativa a inceput in acest an in luna iulie, iar de la mijlocul lunii septembrie, cetatenii au avut posibilitatea sa voteze proiectul favorit in prima etapa online, iar in etapa a doua si fizic, in cadrul intalnirilor organizate in cartierele oradene si la sediul administratiei publice locale.

Selectia finala a proiectelor s-a realizat prin cumularea voturilor online (1.595 voturi) si a voturilor exprimate in cadrul intalnirilor (107 voturi). Astfel, pe primele sapte pozitii s-au clasat proiectele urmatoare:

1. Inlocuirea bustului din beton al poetului Petőfi Sandor cu o statuie din bronz si un soclu nou – 354 de voturi

2. Semafor cu temporizare pe Calea Aradului (zona Politiei Municipiului Oradea) – 223 voturi

3. Iluminare cascada de la baza podului Sfantul Ladislau – 157 de voturi

4. Crestem siguranta in trafic pentru biciclisti, marcarea colorata a intersectiilor pistelor de biciclete cu strazile sau trotuarele – 154 de voturi

5. Fantani arteziene cu apa potabila in parcuri si spatii pietonale – 82 de voturi

6. Trecere de pietoni la Liceul Lorantffy Zsuzsanna si gradinita Bisericii Evanghelice – 82 de voturi

7. Decorarea picioarelor podului rutier peste intrarea Baile Felix-Oradea – 80 de voturi.

Cele 17 proiecte vor fi cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli al municipiului Oradea, urmand a fi stabilite departamentele din cadrul Primariei care le vor implementa. Fiecare proiect a putut obtine o finantare de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA.