Avem si in Romania modele de “ASA DA”, in administratie publica. Sunt primariile din tara care demonstreaza ca se pot dezvolta cu bani europeni si pot oferi comunitatilor un trai mai bun. Exemplul vine de aceasta dat din Oradea. Aici, primaria are in implementare 44 de proiecte cu fonduri europene cu o valoare totala de 224 milioane euro.

Primarul Florin Birta duce mai departe mostenirea lasate de Ilie Bolojan, fostul primar al municipiului si unul dintre cei mai abili oameni politici din Romania. Actualul primar nu s-a lasat mai prejos. In 2021, a reusit sa atraga 45 de milioane de euro, bani europeni.
Anul trecut, institutia in fruntea careia se afla a finalizat 20 de proiecte cu fonduri europene, valoarea lor fiind de 74 milioane euro.mIn 2022, investitiile care urmeaza sa fie realizate cu bani europeni au o valoare de 52 milioane euro.

„Anul 2021 a fost un an benefic pentru Municipiul Oradea din punct de vedere al investitiilor. Valoarea totala a acestora a fost de aproximativ 90 de milioane de euro, jumatate din acesti bani fiind din fonduri europene, ceea ce este o performanta pentru ca, practic, cu ajutorul acestor fonduri am reusit sa ne dublam investitiile realizate anul trecut. Am avut 80% fonduri nerambursabile si 20% contributia Municipiului Oradea. Metaforic vorbind, cu 2 lei investiti in Oradea am reusit sa luam 8 lei gratuit si sa facem o investitie de 10 lei. Este o performanta buna pentru oras si vreau sa le multumesc si sa-i felicit pe colegii mei pentru aceasta realizare”, a declarat Florin Birta, primarul municipiului Oradea, in cea mai recenta conferinta de presa.

Anul trecut au fost finalizate numeroase proiecte printre care: numara achizitia a 10 tramvaie si 15 autobuze, a fost finalizata noua linie de tramvai; au inceput lucrarile la pasajul rutier din Piata Cetate si au fost finalizate 3 zone pietonale; au inceput lucrarile la piatetele Magnoliei, Cazaban si Nufarului; au fost finalizate lucrarile la Scoala Gimnaziala Dacia, Colegiul National „Onisifor Ghibu” si Gradinita nr. 20. Totodata, lucrarile pentru reabilitarea Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” sunt in derulare.

Cu ajutorul banilor europeni se construieste un nou spital, Spitalul de boli infectioase, pentru care, in 2022, va fi demarata licitatia pentru proiectare si executie.