Vestul Romaniei cunoaste o dezvoltare fara precedent. In timp ce in restul tarii, lucrurile merg cu incetinitorul, orasele din vest se modernizeaza rapid. Oradea este unul dintre municipiile-emblema ale Romaniei. Aici, autoritatile locale au reusit sa faca administratie locala performanta.
Primaria a anuntat zilele acestea noi investitii. Vor fi achizitionate noi autobuze si microbuze si va fi construita o scoala moderna cu 50 de sali de curs.
Colegii mei din Consiliul Local Oradea au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea noii autobaze a OTL-ului, precum si pentru achizitia a 100 de autobuze si 30 de microbuze. Pe toate cladirile autobazei vor fi amplasate panouri fotovoltaice care vor asigura o mare parte din consumul propriu de curent electric. Investitia va fi finantata prin Programul Operational Regional (POR). In incinta halei vor fi proiectate 7 linii de autobuze care sunt dedicate reviziei tehnice si verificarii rapide, reparatiilor curente, inspectiei tehnice periodice si spalatoriei. Totodata, ne dorim sa continuam modernizarea flotei OTL-ului si sa-i indemnam pe oradeni sa foloseasca mai mult mijloacele de transport in comun. Astfel ca ne propunem achizitionarea a 30 de autobuze electrice de 12 metri, 10 autobuze electrice de 18 metri, 40 autobuze hibrid, 20 cu hidrogen si 30 microbuze electrice. Achizitia de autobuze si microbuze va fi demarata etapizat, in functie de identificarea surselor de finantare din PNRR si POR Nord – Vest 2021 – 2027”, a anuntat primarul Oradei, Florin Birta.
Totodata, primaria Oradea va investi 76 de milioane de lei pentru construirea unei scoli cu 50 de sali de curs pentru invatamantul primar si gimnazial in zona strazii Tompa Mihaly din cartierul Nufarul. Investitia prevede realizarea a doua corpuri de cladire destinate salilor de clasa si activitatilor administrative si un al treilea corp destinat atat activitatilor sportive, cat si festivitatilor din cadrul invatamantului. Intre corpurile de cladire propuse se va crea o forma de comunicare la nivel de legatura, prin pasarele terane si supraterane, pentru a facilita fluxul de circulatie, potrivit unui comunicat de presa al primariei Oradea. Suprafata desfasurata va fi de 9.859 de metrii patrati.