Oradea si alte zece unitati administrativ-teritoriale din judetul Bihor primesc finantare pentru investitii in sectorul de apa si apa uzata, gestionarea deseurilor si energie verde. Municipiul Oradea va beneficia de un parc fotovoltaic si peste 70.000 de locuitori din judet vor fi conectati la reteaua de apa, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene.

 

„Judetul Bihor si municipiul Oradea sunt, de mult timp, exemple de bune practici in derularea proiectelor cu finantare europeana si iata ca am semnat alte 6 contracte care aduc noi investitii de peste 90 milioane de euro. Sunt investitii in sectoare esentiale pentru a creste calitatea vietii locuitorilor, dar si pentru economie. Peste 70.000 de locuitori din judet vor avea acces la reteaua de apa, vor exista 16 centre de colectare a deseurilor prin aport voluntar, iar municipiul Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri care are componenta de comercializare, respectiv va produce energie verde, ceea ce este o premiera in Romania”, a declarat ministrul Marcel Bolos.

 

16,44 milioane euro vor fi investiti in municipiul Oradea prin proiectul Parc fotovoltaic amplasament strada Matei Corvin, municipiul Oradea, judetul Bihor. Pe o suprafata de 12,5 hectare, Oradea isi propune dezvoltarea unui parc solar fotovoltaic, realizarea infrastructurii tehnice necesare pentru injectarea in SEN a energiei electrice produse si imbunatatirea calitatii vietii in Municipiul Oradea prin scaderea anuala a gazelor cu efect de sera.

 

 

 

Unul dintre contractele semnate vizeaza extinderea cu 87 km a retelei de apa si apa uzata in 10 unitati administrativ – teritoriale din judet. 70.390 de locuitori vor beneficia de servicii de alimentare cu apa potabila si peste 3.500 locuitori echivalenti vor beneficia de investitii in sectorul de apa uzata. In urma implementarii proiectului, gradul de conectare a populatiei la reteaua de alimentare cu apa va creste de la 87,7% la 89,1%, iar gradul de conectare a populatiei la reteaua de canalizare de la 88,19% la 89,60%, mai precizeaza sursa citata.

 

Proiectul ”Construire de centre/platforme de colectare a deseurilor prin aport voluntar in judetul Bihor” in valoare de 7,6 milioane euro, vizeaza realizarea a 16 centre de colectare a deseurilor prin aport voluntar.

 

Foto: pexels.com