Autoritatile din Oradea au in plan un proiect ambitios pentru crearea unui spatiu de petrecere a timpului liber. Este vorba despre proiectul amenajarii Gradinii Urbane Nufarul, depus spre finantare.

Investitia presupune constructia unei sere, a unui turn si a unei pasarele pietonale, amplasate intr-un spatiu verde.

Conform proiectelor municipalitatii, sera va fi o constructie cu structura metalica, cu doua nivele (P+1), care alatura spatiului principal, al serei, spatii cu diverse destinatii – zona dedicata personalului Universitatii, bistro, grupuri sanitare si spatii tehnice.

Constructia va avea trei zone de acces, care se realizeaza la nivelul parterului din circulatiile gradinii urbane. Parterul va fi impartit in trei zone principale: sera; zona pentru personalul universitatii (sala de curs/sala multifunctionala si laborator); zona spatiilor pentru personal (vestiar, grup sanitar), grupurilor sanitare si spatiului tehnic. Sera va fi un spatiu inalt de doua nivele.

De asemenea, etajul va fi impartit in trei zone principale: sera; spatii administrative, bistro si grupurile sanitare.

Ansamblul format de turn si pasarela are scopul de a oferi utilizatorilor un nou mod de a traversa spatiul, precum si de a-l observa. Pentru acesta se propune realizarea unei pasarele pietonale suspendate care sa traverseze gradina urbana.

 

Realizarea Gradinii urbane presupune amenajarea spatiului exterior adiacent, cu alei, zone verzi, si diverse elemente de peisagistica. Se propune dotarea cu mobilier urban de diferite tipuri – banci, mese, rasteluri de biciclete, hamace, gratare decorative pentru arbori, cosuri de gunoi, cismele, panouri informative, sistem de orientare etc.