Autoritatile municipale din Brasov au lansat procedura de achizitie pentru amenajarea unui parc fotovoltaic, in Stupini, cu o putere de 20 de MW. Aceasta instalatie de producere de energie electrica verde va asigura 90% din energia necesara pentru scoli, cladiri publice si iluminat.

 

Ca urmare a realizarii investitiei, se va inregistra o scadere anuala medie estimata a emisiilor gazelor cu efect de sera de 21.002 echivalent tone CO2 in primul an de operare a investitiei.

„Brasovul a fost primul oras care si-a asumat, in 2021, o tinta ambitioasa: aceea ca, pana in 2030, vom reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar pana in 2050 vom atinge neutralitatea climatica. Pentru a realiza aceste obiective, continuam sa implementam o serie de solutii care ne aduc mai aproape de ele, dar si care constituie un pionierat in domeniu, nu doar la noi in tara, ci si in Europa. Un astfel de proiect este cel de a amenaja un parc fotovoltaic, in Stupini, care va asigura 90% din energia electrica necesara consumului public”, a precizat primarul Allen Coliban.

 

Punerea in functiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrica pentru cele 21 colegii si licee, 16 scolii gimnaziale, 29 gradinite, 8 crese, institutiile de cultura, primaria si serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele si punctele termice, pietele, parcarile multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public si sistemul de semaforizare din oras, energia electrica necesara domeniului schiabil (sistemele de producere a zapezii artificiale, cele de pompare etc.).

La acestea se adauga si programul municipalitatii de dotare a 27 de unitati de invatamant cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finantare.

 

Cumuland cele doua proiecte, la care se adauga unitatile de invatamant dotate deja cu astfel de panouri, municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile, ceea ce va insemna o contributie importanta la reducerea poluarii, dar si a costurilor cu energia electrica.