Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat cu surle și trâmbițe de autoritățile din România a întâmpinat primul obstacol la Bruxelles. A fost prezentat Comisiei Europene de către reprezentantul României, însă nu a primit încă acceptul. Planul nu a fost în totalitate respins, dar s-au solicitat modificări. Astăzi, liderii politici au făcut primele declarații.

LIDERII POLITICI CAUTĂ SOLUȚII PENTRU CA PLANUL DE REZILIENȚĂ SĂ FIE ACCEPTAT DE COMISIA EUROPEANĂ

În timp ce liderul USR se arată îngrijorat, președintele și premierul susțin că planul va fi aprobat după unele ajustări. Cele două componente care au ridicat probleme au fost investițiile în irigații și infrastructură.

„În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei cu cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect.Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID(…)Avem în continuare discuţii cu acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e pe viaţă şi pe moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e discuţia în curs legat de calibrare, cât să fie granturi, cât să fie împrumuturi”, a susținut Barna. Mai optimist s-a arătat Florin Cîțu. „Eu nu aş spune că a refuzat ceva Comisia Europeană, pentru că nu este adevărat, nu are cum să se întâmple acest lucru, cred că este vorba de a remodela ce avem noi în planul nostru de redresare şi rezilienţă, pentru a intra exact în tiparele pe care le ia în calcul Comisia Europeană. Deci, nu văd aici nicio problemă”, a declarat premierul.

 

Iohannis a reacționat cu un mesaj ferm: „Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua primul feedback al Comisiei. Vom îmbunătăţi Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea folosi aceşti bani. Este o sumă foarte mare: 30 miliarde de euro. Avem şansa să punem în practică reforme care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acum tot din lipsa de bani nu s-au realizat”, a declarat joi Klaus Iohannis.

 

Foto: www.ziareazi.ro