Bistrita, Oravita, Ploiesti, Ramnicu Valcea si Vaslui sunt cele 5 orase care candideaza pentru obtinerea titlului de Capitala a Tineretului din Romania.

“Dupa prima initiativa din 2017, de a deveni Capitala Tineretului din Romania, iata-ne din nou in competitie! De data acesta, cu si mai multa energie, entuziasm si lectii de invatat. Candidatura Ploiestiului pentru dobandirea titlului de Capitala Tineretului din Romania in anul 2024 este o oportunitate de a provoca tinerii sa se implice in crearea unor programe menite sa ii motiveze sa ramana in orasul lor, sau, dupa caz, sa se intoarca. „Ploiesti, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth) este conceptul programului de candidatura prin care ne dorim sa transmitem din energia si entuziasmul tinerilor ploiesteni”, a transmis Primaria Ploiesti.
In urma depunerii candidaturii, un juriu va evalua situatia curenta a orasului, respectarea transparentei decizionale, a drepturilor omului si nediscriminarea pe baza de criterii de dizabilitate, gen, etnie, religie si orientare sexuala, grija fata de impactul asupra mediului, prin program si prin activitatea generala a entitatilor implicate, calitatea si coerenta aspectelor de management, implementarea principiului de co-management intre sectorul public si sectorul de tineret local si nivelul de alocare financiara previzionata pentru anul 2024 in contextul dobandirii titlului. Ulterior vor fi anuntate un numar de minimum 2, maximum 3 orase care vor dezvolta o candidatura extinsa in a doua runda a competitiei.
Capitala Tineretului din Romania este un program care a fost initiat, la nivel national, de: Consiliul Tineretului din Romania (CTR), Federatia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT – grup de experti de tineret, initiatorul masurilor de pregatire a Capitalei Tineretului din Romania pe baza experientei candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeana a Tineretului 2015 si Banca Comerciala Romana (BCR).
Orasul castigator va beneficia de un premiu financiar in valoare de 50.000 euro din partea Bancii Comerciale Romane. Titlul va oferi si oportunitatea de a atrage alte surse de finantare din diferite surse publice si private si detinatorul sau va beneficia, de asemenea, de posibilitatea de a gazdui diferite evenimente de rang national organizate de institutii publice si retele de tineret din Romania. Orasul castigator are dreptul de a gazdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere si decizie al miscarii de tineret din Romania. De asemenea, castigatorul va gazdui editia din 2024 a Galei Tineretului din Romania.