Incepand cu data de 5 decembrie, primariile din toata tara vor putea accesa fonduri pentru amenajarea a 3.000 km de trasee cicloturistice. Anuntul a fost facut de ministrul dezvoltarii, Cseke Attila. Proiectele vor fi finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta.

“Bugetul total alocat acestei componente este de 247,5 milioane de euro pentru amenajarea a 3.000 km trasee cicloturistice, in vederea cresterii accesibilitatii zonelor turistice. In acest scop, traseele vor fi amenajate pe digurile de protectie la inundatie ale cursurilor de apa, in zonele protejate si pe drumurile publice cu trafic redus, valorificand in mod durabil elementele de patrimoniu si peisaj natural si cultural”, a transmis Ministerul Dezvoltarii.

Proiectele pot fi depuse in parteneriat sau in mod individual de catre Ministerul Mediului, pentru digurile administrate de ANAR.

pentru proiectele depuse in parteneriat, sunt eligibile traseele care traverseaza minimum 3 judete, sunt continue pe o lungime de minimum 150 km (axa principala), de la axa principala propusa putandu-se realiza conexiuni secundare catre obiectivele turistice-culturale pe o raza de maximum 10 km.
pentru proiectele depuse individual de catre MMAP pentru digurile de protectie, sunt eligibile traseele care sunt continue pe o lungime de minimum 10 km si traverseaza teritoriul a cel putin doua UAT-uri din categoria comune, orase sau/si municipii.

Principalii beneficiari ai acestei investitii sunt unitatile administrativ-teritoriale si autoritati ale administratiei publice centrale, respectiv structuri deconcentrate ale acestora.