Primariile vor fi sprijinite de Ministerul Dezvoltarii pentru construirea de noi crese in localitati, ca urmare a numarului crescut de cereri din partea parintilor. Mai exact, prin PNRR vor fi finantate 124 de crese noi, moderne, care vor asigura 7.450 de locuri suplimentare. Pana acum au fost semnate contractele de finantare pentru primele 64 dintre ele, printre care si una in Dambovita, la Moreni.

64 dintre cele 124 de crese au primit deja finantare, iar celelalte 60 urmeaza sa fie anuntate in curand, a precizat ministrul dezvoltarii.
“In 2021, Ministerul Dezvoltarii a demarat un program guvernamental, cu finantare de la stat, de construire de crese noi, pentru care a asigurat si o legislatie si reglementari moderne, inlocuind normativele in vigoare de zeci de ani. Totodata, ministerul a asigurat si un proiect-tip pentru constructia creselor eficiente din punct de vedere energetic si prietenoase cu mediul, care vine in sprijinul autoritatilor locale si va facilita constructia creselor. Acum, Ministerul Dezvoltarii asigura finantarea, din fonduri europene, a acestor investitii in proportie de 100%, inclusiv costurile racordarii creselor la utilitati, iar autoritatile locale nu vor fi nevoite sa asigure contributie proprie. Astfel, se vor elibera fondurile guvernamentale asigurate in acest scop, din care se vor putea construi alte crese”, a transmis institutia, printr-un comunicat de presa.

Noile crese vor avea sali de joaca, dormitoare, sala pentru festivitati, bucatarie si spalatorie proprii, cabinet medical, spatii administrative si spatiu de joaca amplu, in aer liber. Cladirile vor fi dotate cu panouri solare si fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie si apa calda din surse regenerabile.