Guvernul, prin Ministerul Dezvoltarii, va finanta constructia creselor noi cu fonduri din PNRR. Masura vine ca urmare a numarului mare de cereri, in contextul in care cresele existente acopera doar 3% din solicitarile venite din partea parintilor. Astfel, primariile vor putea depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene, iar ministerul asigura finantarea in proportie de 100% pentru constructia creselor, autoritatile locale urmand sa asigure doar terenul necesar si bransarea la utilitati.

Ministerul Dezvoltarii a anuntat faptul ca Ghidul specific construirii creselor noi, moderne si prietenoase cu mediul, finantate de Ministerul Dezvoltarii, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, a fost publicat deja in Monitorul Oficial. Apelul de proiecte va fi deschis in 30 iunie.

“In functie de marimea lor, noile crese vor asigura locuri pentru 40-110 copii si vor avea sali de joaca, dormitoare, sala pentru festivitati, bucatarie si spalatorie proprie, cabinet medical, spatii administrative si spatiu de joaca amplu, in aer liber. Cresele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare si fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie si apa calda din surse regenerabile, iar anvelopa cladirii va fi foarte bine izolata termic, cu usi si geamuri izolante. Cladirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de caldura cu puturi forate in mare adancime, care asigura un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru racirea spatiului, iar iarna ajuta la incalzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a incalzi cresele pornind de la 10⁰”, se arata in comunicatul Ministerului Dezvoltarii.

Unitatile administrativ-teritoriale vor putea depune cererile de finantare online, pe platforma pusa la dispozitie de minister, incepand cu 30 iunie si pana pe 30 iulie. Din totalul de peste 200 de milioane de euro, disponibili prin PNRR, vor fi construite in total 110-120 de crese noi.