Incepand cu data de 24 martie, AFM va deschide programele pentru casarea masinilor vechi pe anul 2023. Noutatea de anul acesta este programul Rabla Local. Dupa numeroase amanari, primariile se vor alaturi procesului de scoatere din ciruclatie a masinilor vechi. UAT-urile se vor putea inscrie incepand cu 24 martie pentru a derula la nivel local acest program. Dupa finalizarea listei UAT-urilor, vor fi semnate contractele de finantare si va fi deschisa aplicatia si pentru romanii care vor sa renunte la rabla, in schimbul sumei de 3000 de lei.

Rabla Local are ca scop eliminarea din circulatie a masinilor uzate, cu grad ridicat de poluare. In cadrul acestui program, suma prevazuta pentru scoaterea din circulatie a unui autovehicul mai vechi de 15 ani este de 3.000 de lei. Rabla Local va avea un buget de 240 de milioane de lei, va fi implementat cu ajutorul unitatilor administrativ-teritoriale si va permite casarea a aproximativ 100.000 de autovehicule uzate.

Potrivit Ministerului Mediului, 2.400 lei se vor plati din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plati din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare masina mai veche de 15 ani si care va fi casata, va fi predata pentru reciclare. Fiecare primarie va primi fonduri in functie de numarul de locuitori.

 

Tot pe 24 martie se deschide si programul Rabla Clasic, cu un buget de 560 de milioane de lei si Rabla Plus, ce presupune achizitia unui autovehicul electric sau hibrid, cu un buget total de 780 milioane lei.