Pentru a incuraja spiritul civic si pentru a creste gradul de colectare a ambalajelor reciclabile, primaria Brasov a introdus un sistem prin care cei care recicleaza primesc bilete pentru calatoria cu mijloacele de transport in comun. Sistemul functioneaza, problema este abuzul pe care il fac multi localnici.

Astfel, municipalitatea a decis ca incepand cu data de la 1 iulie, pentru fiecare 50 de bilete de ambalaje reciclabile colectate prin cele trei sisteme automate pentru colectarea ambalajelor reciclabile – PET-uri, sticle si doze de aluminiu, brasovenii vor primi un titlu electronic de calatorie cu doua calatorii. Pana in prezent, aceste titluri de calatorie se eliberau pentru 10 ambalaje colectate.

,,De la 1 iulie, «rata de schimb» a lui PETrica trece de la 10 ambalaje colectate, la 50 de ambalaje pentru doua calatorii pe mijloacele de transport in comun din municipiu. Din pacate, in ultima perioada ne confruntam cu situatii deosebite care au transformat aceasta initiativa, dintr-un civica, intr-o afacere pentru un numar de persoane. Am ajuns in situatia ca titlurile de calatorie – in valoare totala de 150.000 de lei/luna – sa se termine in doar cateva zile (…) ori am ajuns in situatia in care RATBV a trebuit sa elibereze 800 de titluri de calatorie, cu 2 calatorii, unei singure persoane, sau 603 titluri de calatorie unei alte persoane, sau peste 500 de titluri pentru fiecare dintre alte trei persoane” a declarat Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al primariei.

Primul sistem, PETrica I, a fost amplasat in Livada Postei cu ocazia Forumului Oraselor Verzi, iar in luna martie a fost mutat in cartierul Valea Cetatii. In cele 10 luni de functionare, PETrica I a reusit sa colecteze peste 1 milon de PET-uri, doze de aluminiu si sticle – 1.070.185 recipiente colectate in 289 zile, cu o medie zilnica de 3.704 de ambalaje. PETrica II, montat in cartierul Astra, a colectat, incepand cu 7 ianuarie, 969.061 ambalaje reciclabile, pana luna trecuta (mai) fiind cel mai eficient dintre cele 3, cu o medie zilnica de 5.734 ambalaje. Pe 18 februarie, pe B-dul Victoriei – zona pietonala din fata complexului comercial Rapid – a fost pus in functiune si cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Si PETrica III si-a dovedit eficienta, cele 731.190 de recipiente colectate pana in prezent, cu o medie zilnica de 5.803 ambalaje, facandu-l cel mai eficient PETrica, incepand cu luna iunie.