Autoritatile din Brasov mai fac un pas spre transformarea orasului in capitala verde a Romaniei. De aceasta data este vorba despre o investitie intr-un parc fotovoltaic.
Municipalitatea a solicitat o finantare nerambursabila de peste 40 de milioane de lei, prin Programul Operational Infrastructura Mare pentru realizarea si punerea in functiune a unei instalatii noi de producere a energiei electrice din surse solare (centrala bazata pe panouri fotovoltaice) de 20.00 MW.
,,In septembrie 2021, Brasovul a fost primul oras care si-a asumat o tinta ambitioasa: aceea ca, in mai putin de 10 ani, va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% si va atinge neutralitatea climatica pana in 2050. Pentru a realiza aceste obiective, continuam sa implementam o serie de solutii care ne aduc mai aproape de ele. Daca vorbim de mobilitatea verde, de solutii de producere a energiei regenerabile, de investitii in protejarea mediului, toate au acelasi scop: o viata de calitate pentru brasoveni, intr-un mediu curat si sanatos. La finalul anului trecut, am depus o solicitare de finantare prin POIM pentru a amenaja propriul parc fotovoltaic, prin care sa asiguram, aproape in totalitate, necesarul de consum pentru toti consumatorii publici care apartin de municipalitate: scoli, iluminat public sau instalatii de producere a zapezii artificiale. Speram ca proiectul nostru sa fie analizat cat mai repede, astfel incat, dupa semnarea contractului finantare, sa demaram procedurile necesare pentru realizarea acestui parc pentru producerea de energie verde”, a precizat primarul Allen Coliban.
Punerea in functiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrica pentru cele 21 colegii si licee, 16 scolii gimnaziale, 29 gradinite, 8 crese, institutiile de cultura, primaria si serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele si punctele termice, pietele, parcarile multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public si sistemul de semaforizare din oras, energia electrica necesara domeniului schiabil (sistemele de producere a zapezii artificiale, cele de pompare etc.).
La acestea se adauga si programul municipalitatii de dotare a 27 de unitati de invatamant cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finantare in luna noiembrie.