Initiativa pentru salvarea unei bucati din istoria Brasovului. Primarul Allen Coliban a anuntat ca, in sedinta de Consiliu Local urmatoare, va propune consilierilor achizitia uneia dintre cladirile reprezentative pentru memoria Brasovului. Edilul vrea ca municipalitatea sa cumpere fostul han de la Pietrele lui Solomon, cladire in paragina de peste 10 ani, din care a mai ramas doar fatada principal.

 

,,Dragi brasoveni! Cred ca foarte multi dintre voi va mai amintiti cum arata hanul de aici, de la Pietrele lui Solomon, in perioada in care el a fost deschis si in perioada in care brasovenii veneau cu mic, cu mare, cu mult drag, sa petreaca weekend-urile si sa zaboveasca un pic la poalele drumului vechi. Vreau sa repunem in valoare acest obiectiv (…) voi pune in votul consiliului local achizitionarea acestei zone, acestui fost han, a acestei ruine din care a mai ramas inca fresca ce aduce aminte de legenda regelui Solomon, o legenda sangeroasa, o legenda cu multiple variante, o legenda care isi are radacinile aici, in zona de capat a Scheilor Brasovului si care isi are o reprezentare vizuala pe ceea ce a fost pana nu demult Hanul de la Pietrele lui Solomon”, a declarat primarul Allen Coliban.

 

In trecut, hanul a fost locul de odihna si intalnire al brasovenilor care mergeau in drumetie la Pietrele lui Solomon sau urcau in Poiana Brasov. In 1964 s-a inaugurat noul drum spre Poiana Brasov, dar hanul a ramas un loc in care brasovenii care voiau sa mearga in drumetie se opreau sa se racoreasca sau ca sa manance.

Legenda spune ca numele acestor stanci vine de la un rege maghiar, Solomon, care in fuga lui de urmaritori, ar fi sarit cu calul peste valea ce strabate cele doua stanci, regele scapand cu viata, iar dusmanii sai cazand in prapastie.

Conform proiectului de hotarare care va intra in dezbaterea Consiliului local in sedinta din data de 26 iulie, valoarea achizitiei fostului han si a terenului in suprafata de 14.663 de m.p. este 1.246.335 euro, pret obtinut in urma negocierii pretului stabilit de expert, care era mai mare.