Autoritatile din Iasi dau prioritate femeilor gravide si persoanelor insotite de copii mici. In municipiu a demarat deja procesul de amenajare a locurilor rezervate acestora in parcarile publice.

 

Legea 280/2023, recent intrata in vigoare, prevede ca femeile insarcinate si persoanele insotite de copii de pana in cinci ani vor avea locuri de parcare dedicate (la fel ca persoanele cu handicap), iar folosirea acestora de catre alte categorii de soferi va fi sanctionata cu amenzi care se vor incadra tot intre 2.000 si 10.000 de lei.

 

 

 

“Potrivit unei legi adoptate in urma cu o luna, companiile private si institutiile publice sunt obligate sa asigure cel putin doua locuri pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de catre femeile gravide, precum si de catre persoanele insotite de copii cu varsta de pana la 5 ani. Ca urmare, am creat primele astfel de locuri in parcarea recent modernizata de la Casa Judeteana de Pensii si in cea de la Ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon” (Policlinica mare). Noi astfel de amenajari au fost facute, pe langa locurile pentru persoane cu dizabilitati si pentru masini electrice, si in parcarea publica din Podul Ros („parcul sahistilor”) si vom continua in toate celelalte parcari pe care le administram. Primaria Municipiului Iasi gestioneaza peste 2.500 de locuri de parcare in 35 de parcari publice cu plata, astfel ca vom amenaja, in total, cel putin 70 de locuri speciale pentru gravide si persoane cu copii mici”, a transmis Primaria Municipiului Iasi.