Iasiul va deveni centrul de interes al intregii tari, pe 24 ianuarie. Autoritatile se pregatesc pentru manifestarile dedicate implinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

 

„In urma cu 165 de ani, prin Unirea Principatelor, romanii au decis sa iasa de sub vremuri, pentru a edifica o tara mare, frumoasa si prospera. In anul 1859, Iasul – intelegand misiunea sa istorica – a renuntat la statutul oficial de Capitala a Moldovei pentru a pune bazele statului roman. Romania s-a nascut si a crescut la Iasi! De la reformatorul Cuza Voda la Ferdinand Intregitorul, Iasul a aratat tuturor ca Romania si romanii merita orice sacrificiu!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

 

Marti, 23 ianuarie 2024, de la ora 13.00, va avea loc inaugurarea Muzeului de Istoria Naturala, monument istoric unde s-a decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei si care a fost reabilitat de Primaria Municipiului Iasi cu fonduri europene. De la ora 15.00, Sala „Vasile Pogor” a Primariei Municipiului Iasi va gazdui manifestarea stiintifica „Armata si Intelligence in infaptuirea si mentinerea Unirii din 1859”.

Miercuri, 24 ianuarie 2024, manifestarile programate in Piata Unirii vor incepe la ora 10.00, cu prima parte a spectacolului de muzica populara „Noi suntem romani!”.

Ora 11.00 va marca inceperea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Romane, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul demnitarilor prezenti. Ulterior va avea loc un Te Deum savarsit de reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si Episcopiei Romano-Catolica de Iasi, iesenii urmand sa asculte si un cuvant de binecuvantare din partea Inaltpreasfintiei Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Preasfintiei Sale Iosif Paulet, Episcop Romano-Catolic de Iasi.

La ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori, aceasta ceremonie fiind urmata de parada militara.

Intonarea „Horei Unirii” si hora populara vor preceda partea a doua a spectacolului de muzica populara „Noi suntem romani!”, programata de la ora 12.30, atmosfera de sarbatoare fiind intregita de „masa populara”, iesenii fiind invitati la ceai si placinte „poale’n brau”.

Slujba si depunerea de coroane de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, programate la ora 13.00 la Manastirea Trei Ierarhi, vor incheia manifestarile.

De la ora 18.00, pe traseul Piata Unirii – Pietonalul Stefan cel Mare si Sfant – Palatul Culturii va avea loc traditionala retragere cu torte a militarilor din Garnizoana lasi si a fortelor Ministerului Afacerilor Interne.