Romania are un deficit annual de 15.000-20.000 de specialisti in IT&C. Cu toate ca facultatile din tara noastra pregatesc tineri pasionati, multi aleg calea strainatatii la finalul studiilor, pentru oportunitati mai bune. Autoritatile din Oradea implementeaza un program prin care sprijina tinerii sa faca performanta in acest domeniu, acasa.

 

433 de studenti inscrisi la Universitatea din Oradea si la Universitatea Emanuel au beneficiat in anul universitar 2022-2023 de sprijin in valoare de 558.790 lei, in cadrul programului local „Make IT in Oradea”.

 

“Lansat la inceputul anului 2019, Programul local „Make IT in Oradea” (Realizeaza-te in Oradea) are drept scop cresterea gradului de interactiune dintre municipalitate, liceele oradene, universitate si firmele oradene consacrate in domeniul IT, oferind o sansa reala tinerilor pasionati de a ramane sau (re)veni in Oradea. Pentru nivelul universitar, programul prevede alocarea de fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studentilor din alte localitati inscrisi la universitatile din Oradea, nivel/studii universitare de licenta, care invata la specializari cu un curriculum axat pe domeniul IT, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea si masa. Sunt eligibile spre decontare cheltuielile de cazare asigurate de universitatea la care studentul este inscris”, precizeaza institutia.

Sprijinul financiar se acorda studentilor cu domiciliul in alte localitati decat Oradea si Zona Metropolitana Oradea, care studiaza la una din institutiile de invatamant superior din Oradea, specializari cu un curriculum axat pe domeniul IT, cursuri cu frecventa, in regim cu / fara taxa (specializarile trebuie sa cuprinda minimum 2 cursuri semestriale de programare software intr-unul dintre limbajele cunoscute (Java, C++, Android, Javascript etc).

Pentru semestrul I al anilor de studii, sprijinul financiar se acorda studentilor care au acumulat cel putin 75% din creditele aferente primei sesiuni de examene.

Pentru semestrul al II-lea, sprijinul financiar se acorda studentilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au promovat anul universitar cu cel putin 75% din creditele anuale si au realizat stagii de practica/internship/sa fie angajati la departamentele de IT/firme locale (din Oradea sau Zona Metropolitana Oradea) din domeniul IT (minimum 60 ore) si au prezentat in acest sens, la secretariatul facultatii de care apartin, adeverinta sau contract de munca.