Autoritatile municipale din Oradea au prezentat schema de buget pentru anul 2023. Anul acesta, Primaria Oradea are un buget record pe anul 2023 de circa 2,43 miliarde de lei, din care suma dedicata investitiilor se ridica la aproximativ 1,15 miliarde de lei.
Proiectul de buget pe 2023 are o valoare totala de 2.384.604.390 lei, din care suma de 1.154.940.900 de lei este alocata investitiilor si 1.280.495.560 de lei revin cheltuielilor. La suma totala se adauga si excedentul bugetar inregistrat la finalul anului trecut, respectiv 50,8 milioane de lei.

„Avem un buget ambitios care este axat, ca de fiecare data, pe investitii, iar bugetul total propus pe 2023 este de 2,43 de miliarde de lei. Vedem o crestere pe grafice din 2019, unde executia a fost de 1,1 miliarde de lei, iar in 2023, la prevederi, avem 2,38 miliarde de lei (2,43 miliarde de lei, daca adaugam si excedentul bugetar). Este un buget echilibrat atat din punct de vedere al investitiilor, cat si al cheltuielilor operationale, unul care va asigura buna functionare a serviciilor publice pe care municipiul Oradea le ofera (…) Chiar daca am avut anumite lucrari intarziate din cauza crizei financiare, a celei medicale, a razboiului, ajustarii preturilor, totusi stam bine din punct de vedere a executiei lucrarilor, astfel incat la 31 decembrie vom putea inchide proiectele fara sa fim nevoiti sa venim cu sume suplimentare”, a precizat primarul Florin Birta.

Obiectivele de investitii in Oradea, in 2023 sunt:
– Reabilitarea sistemului de termoficare urbana – etapa III
– Valorificarea energiei geotermale in cartierul Nufarul I
– Coridorul de mobilitate urbana durabila din Piata Emanuil Gojdu – etapa 1
– Coridorul de mobilitate urbana durabila din Piata Emanuil Gojdu – Piata Cetate, Oradea – etapa 2
– Mobilitate policentrica in municipiul Oradea – coridor Magnolia, Cazaban, Nufarului
– Cresterea performantei energetice la Spitalul Clinic Municipal G. Curteanu
– Construire camine C1, C2 – Campus universitar
– Unitate de productie cogenerare de inalta eficienta pentru inlocuirea blocului 1 existent (Grup 7 Proiectare+ Executie+ Supervizare)
– Construire drumuri colectoare si pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal (executie lucrari)
– Educatie digitala in invatamantul preuniversitar din municipiul Oradea
– Amenajare zona publica peste parcarea de pe str. Independentei.

Municipalitatea va continua si in 2023 programul de bugetare participativa, dar si finantarea ONG-urilor.