Veste buna pentru oradeni! Din aceasta vara, Parcul Petofi- unul dintre cele mai vechi parcuri din oras, va fi modernizat. Iubitorii de natura si plimbari in aer liber se vor bucura la finalul lucrarilor de o cafenea – cofetarie, o gradina japoneza, banci cu elemente de tip Smart (wi-fi, posibilitate incarcare telefoane), un loc de joaca reamenajat corespunzator pentru cei mici, rastel biciclete si toalete moderne.

“Toate interventiile au fost gandite in asa fel incat sa nu altereze caracterul istoric al parcului. Totodata, amenajarile care vor fi realizate au la baza studiul peisagistic care vizeaza interventii pe 11 zone din parc, fara a afecta arborii maturi cu valoare dendrologica si istorica. Valoarea contractata pentru serviciile de proiectare si executie este de 7.055.070,17 lei (fara TVA). Data de incepere a lucrarilor de executie este iunie 2023. In total, suprafata verde amenajata va fi de 18.079 mp, a aleilor pietonale asfaltate de 849,11 mp, suprafata aleilor pietonale cu piatra cubica 1.794,94 mp, suprafata aleilor pietonale cu piatra sparta 95,18 mp, suprafata de tartan a locului de joaca 318,78 mp, iar suprafata bazinului japonez de 310,93 mp”, precizeaza Primaria Oradea, printr-un comunicat.

Modernizarea parcului Petofi vizeaza amenajarea cu piatra cubica a aleilor principale si cu piatra sparta a celor secundare; reamenajarea locului de joaca pentru copii cu pardoseala din tartan pentru aria de joc si zona de siguranta si gazon pentru restul suprafetei; restaurarea parapetilor/zidurilor de sprijin din piatra, a pergolei si zonei cu iaz si a gradinii japoneze prin utilizarea materialelor naturale (piatra); montarea de banci cu elemente de tip Smart (wi-fi, posibilitate incarcare telefoane, stationare biciclete); reamenajarea zonei centrale prin dezafectarea fantanii decorative si pregatirea amplasamentului (asigurare utilitati) pentru posibilitatea amplasarii unui spatiu de alimentatie publica (cafenea-cofetarie), avand in vedere ca in primavara anului 1897 in Parcul Petőfi a fost ridicat un chiosc pentru o cofetarie, conform studiului istorico-arhitectural.

Iluminatul public va fi modernizat de asemenea, iar spatiile verzi vor fi intretinute cu ajutorul unui sistem de irigatie automatizat.