Saptamana aceasta s-a desfasurat Gala Asociatiei Municipiilor din Romania. Pentru primari a fost prilej de bilant, dupa un an dificil si de a analiza posibilitatile de accesarea a fondurilor europene si de la bugetul national, pe care le au la dispozitie pentru dezvoltarea oraselor in anul urmator.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj in cadrul Galei Asociatiei Municipiilor din Romania, prezentat de un consilier de stat. Klaus Iohannis le-a multumit primarilor pentru eforturile depuse in 2022, dar a trasat si cateva recomandari pentru anul urmator. Presedintele a facut un indemn la dialog cu cetatenii, accesarea fondurilor europene din PNRR si digitalizare.
“Sa fiti aproape de cetateni, sa ii ghidati si sa ii sprijiniti atunci cand au nevoie. Este foarte important ca in indeplinirea atributiilor dumneavoastra sa ramaneti atasati valorilor democratice si sa promovati constant participarea publica, dialogul intre cetatean si autoritati, astfel incat sa fie consolidata increderea in institutii. Reformele profunde pe care Romania si le-a asumat vor fi duse la bun sfarsit daca exista un veritabil parteneriat intre cetateni si autoritati, parteneriat care are la baza transparenta si onestitatea. Prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta, al fondurilor europene de care dispunem pentru urmatorii ani, alaturi de cele guvernamentale, aveti sansa de a dezvolta comunitatile si de a reduce inegalitatile existente, cu impact pozitiv major asupra bunastarii cetatenilor. Asadar, va incurajez sa continuati sa folositi toate aceste instrumente de finantare care asigura punerea in practica a programelor si proiectelor care sunt in interesul oamenilor. Cetatenii asteapta, pe buna dreptate, sa gaseasca in fiecare municipiu servicii publice eficiente, digitalizate si usor accesibile, unitati scolare cu dotari la cele mai inalte standarde, care sa ofere elevilor o educatie de calitate, spitale dotate cu aparatura si echipamente medicale moderne, spatii de recreere pentru cetatenii de toate varstele, infrastructura pentru activitati sportive, precum si drumuri reabilitate. Totodata, clima si dezvoltarea durabila trebuie sa ramana aspecte prioritare pentru dumneavoastra, in acord cu angajamentele asumate in cadrul Agendei 2030. Schimbarile climatice sunt pericole reale pentru intreaga populatie si este absolut necesar ca fiecare proiect pe care il implementati sa fie sustenabil si sa tina cont de efectele pe care le are asupra mediului inconjurator. In acest sens, inclusiv prin digitalizare si abordari de tip smart, pot fi identificate solutii inovatoare pentru utilizarea eficienta a resurselor, pentru reducerea consumului de energie si a poluarii”, a transmis presedintele primarilor de municipii.