Primariile care au cheltuieli mari cu utilitatile si se regasesc in impas financiar, asa cum s-a intamplat si in sezonul rece anterior, pot solicita finantare pentru investitii care sa le asigure independenta energetica.
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a lansat un apel de proiecte in valoare de 250 de milioane de euro destinat autoritatilor publice locale, pentru investitii in echipamente si utilaje menite sa reduca dependenta energetica. “In total, autoritatile locale vor avea la dispozitie 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investitiilor in capacitati de producere a energiei din surse regenerabile, atat pentru consum propriu cat si pentru comercializare”, transmite ministerul.
„Producerea de energie verde trebuie sa devina o prioritate de indata pentru autoritatile locale, atat pentru consum propriu, cat si pentru comercializare, mai ales in conditiile cresterii insemnate a preturilor la utilitati din ultima vreme. Este o schema de finantare prin care incurajam autoritatile locale sa adopte masuri de producere a energiei verzi, destinata serviciilor publice cum sunt spitale, scoli, iluminat public si alimentarea cu energie termica a populatiei”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
Scopul masurilor este sa contribuie la un nivel mai ridicat de independenta energetica a autoritatilor publice locale, prin obtinerea de energie din surse regenerabile (geotermala, solara, eoliana si altele de asemenea natura).
250 de milioane de euro pentru sprijinirea investitiilor in capacitati de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu.
Apelul se aplica pentru proiectele care propun ca actiuni investitii in echipamente, utilaje, dotari specifice necesare pentru obtinerea de energie din surse regenerabile (cu exceptia biomasei), destinata consumului propriu. In categoria surselor de energie regenerabile se incadreaza utilizarea urmatoarelor surse: eoliana, solara, aerotermala, geotermala, hidrotermala si energia oceanelor, energie hidraulica, gaz de fermentare a deseurilor, denumit si gaz de depozit, si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogaz. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.
De asemenea, un alt apel ce urmeaza sa fie lansat in urmatoarea perioada vizeaza sprijinirea autoritatilor publice locale pentru producerea energiei regenerabile in vederea comercializarii.
Apelul se aplica pentru proiectele care propun ca actiuni investitii in echipamente, utilaje dotari specifice necesare pentru obtinerea de energie din surse regenerabile (cu exceptia biomasei), destinata comercializarii. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.