Desi digitalizarea administratiei locale este un pilon-cheie pentru Guvern, iar primariile pot sprijini locuitorii pentru a-si plati taxele si impozitele online si pentru a obtine informatii la un click distanta, in mediul rural digitalizarea se realizeaza in pasi de melc. Potrivit datelor transmise de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, doar 27% dintre primariile din mediul rural sunt inregistrate in platforma ghiseul.ro, in timp ce 80% dintre orasele mari si 99% dintre municipii au realizat deja acest demers.
La intrebarea de ce nu reusesc primariile din mediul rural sa faciliteze servicii publice digitale, un raspuns este lipsa de competente digitale. O alta scuza ar fi lipsa fondurilor pentru digitalizare.
„Datele Ghiseul.ro arata ca peste 1100 de institutii din administratia centrala si locala sunt inrolate in platforma. Astfel, 99% dintre municipii si peste 80% dintre orasele mari sunt deja inrolate, insa mult mai putine orase mici si comune au facut pasul catre digitalizare, doar 27% dintre UAT-urile din mediul rural sunt inrolate”, transmite MCID.
La o analiza a bazei de date a ghiseul.ro, constatam ca la nivelul judetului Dambovita, sunt inscrise in platforma doar 36 din cele 89 de primarii. Totodata, 30 dintre acestea sunt din mediul rural.
Sursa foto: impact.ro