Guvernul sprijina in continuare primariile pentru infiintarea perdelelor forestiere de protectie. Mai mult, pentru ca pana acum unii edili au ignorat aceasta masura, s-a decis ca fondurile sa poata ajunge si la persoane fizice. Potrivit ordonantei adoptate saptamana trecuta se asigura finantarea tuturor tipurilor de perdele forestiere, realizarea acestora fiind permisa si persoanelor private, nu numai autoritatilor.

„Pana acum, prin lege, se finantau strict perdelele de a lungul autostrazilor si drumurilor nationale. Odata cu modificarile de astazi vor putea fi finantate toate tipurile de perdele forestiere. Avem mare nevoie de astfel de perdele de protectie, atat in jurul localitatilor, cat si a campurilor si a cursurilor de apa, mai cu seama ca schimbarile climatice se manifesta tot mai violent.
Viitoarele perdele forestiere vor proteja comunitatile de efectele furtunilor puternice, dar ele protejeaza si solul impotriva eroziunii, imbunatatesc si bilantul hidric, purifica aerul din orase si ajuta la imbunatatirea factorilor climatici. Dincolo de finantare, am mai facut o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta, pe aceste suprafete, perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare”, a transmis ministrul Barna Tanczos.

In vederea realizarii documentatiilor tehnico – economice, U.A.T.-urile vor pune la dispozitia autoritatii, reprezentata prin proiectantul de specialitate, in mod gratuit, planurile parcelare, registrele cadastrale, registrul de evidenta funciara, alte documente pe care le detin. Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, potrivit legii, va furniza, la cerere si cu titlu gratuit, informatiile disponibile in format analogic in vederea realizarii documentatiilor tehnico – economice, prin oficiile de cadastru si publicitate imobiliara.

In noua ani autoritatile au facut impaduriri doar pe 0,3% din campurile agricole, arata datele INS.

 

Foto: revista fermierului