Romania mai primeste o sansa pentru a scapa de gunoaiele cate sufoca localitatile. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat prima runda de atragere de fonduri pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul National de Redresare si Rezilienta 2020 – 2026. Primariile pot accesa fondurile pana pe data de 14 noiembrie 2022.
Alocarea financiara pentru subinvestitia „Construirea de insule ecologice digitalizate” este de 260.130.000 Euro.
„Finantam integral realizarea acestor insule. Oferim si posibilitatea instalarii unor insule ecologice digitalizate ingropate, subterane, care functioneaza foarte bine in zone de turism, in centrul orasului, unde nu exista loc sau nu este estetic sa fie amplasate celelalte tipuri de containere. Cheltuielile eligibile pentru unitatile administrativ-teritoriale sunt cele legate de achizitia insulelor ecologice, cele de informare, pentru a pregati populatia cum sa le utilizeze, precum si punerea in functiune a containerelor, impreuna cu sistemele de citire a informatiilor de pe card, baza de date, instalarea acestor sisteme”, a transmis ministrul Mediului.
Se vor putea depune cereri de finantare in limita plafonului maxim de 200% din alocarea financiara totala.
Beneficiari eligibili sunt Unitatile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora) organizate la nivel de municipiu si oras.
Valoarea maxima eligibila a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, astfel:
-Insule supraterane incasetate cu containere– 10.000 euro/insula, fara TVA, echivalent a 49.195 lei, fara TVA;
-Insule supraterane cu containere individuale – 19.000 euro/insula, fara TVA, echivalent a 93.471 lei, fara TVA;
-Insule subterane cu containere individuale – 50.000 euro/insula, fara TVA, echivalent a 245.975 lei, fara TVA.