Autoritatile locale au inceput pregatirile pentru sezonul rece. Primariile din tara au anuntat ca de luna aceasta primesc solicitarile pentru acordarea ajutoarelor de incalzire pe timp de iarna. Tot in aceasta perioada pot si adresate cereri si pentru suplimentul pentru energie.

Potrivit Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale ajutorul pentru incalzire este o forma de sprijin acordata doar pe parcursul sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie) , care se aloca astfel:

  • pentru un singur sistem utilizat pentru incalzirea locuintei, declarat de solicitant, respectiv persoana singura sau in cazul familiei de un membru al familiei care are capacitate deplina de exercitiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului;
  • numai pentru o singura locuinta, respectiv pentru locuinta de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta;
  • cuantumul se stabileste prin aplicarea compensarii procentuale, la o valoare de referinta specifica fiecarui sistem de incalzire.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda in functie de venitul net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure. Venitul mediu net lunar pana la care se acorda ajutorul pentru incalzire este de: 1386 lei /persoana in cazul familiei si de 2053 lei, in cazul persoanei singure.

In afara ajutoarelor pentru incalzirea locuintei acordate pentru cele 4 sisteme de incalzire se acorda inca o forma de sprijin, supliment pentru energie, in vederea acoperirii unei parti din consumul energetic al gospodariei, pe tot parcursul anului. Acesta este stabilit in cuantum fix, se acorda lunar, pe parcusrul intregului an si se cumuleaza cu ajutorul pentru incalzirea locuintei (in perioada sezonului rece).

 

Venitul mediu net lunar pana la care se acorda suplimentul pentru energie este de 1386 lei/persoana in cazul familiei si 2053 lei, in cazul persoanei singure:

 

Cuantum:

 

Sursa de energie/   Suma fixa acordata lunar ( lei)

 

Energie electrica 30 lei

 

Gaze naturale 10 lei

 

Energie termica 10 lei

 

Combustibili solizi si/sau petrolieri 20 lei

 

Singura sursa de energie utilizata este cea electrica 70 lei

 

 

Suplimentul pentru energie se acorda cumulat in functie de necesitatile energetice ale gospodariei: pentru iluminat, pentru prepararea hranei , pentru apa calda menajera, unele gospodarii putand cumula si trei astfel de suplimente diferite.

Ajutoarele pentru incalzirea locuintei se acorda incepand cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele pana la data de 20 a lunii respective sau incepand cu luna urmatoare pentru cei ce au depus documentele dupa data de 20 a lunii.