Un proiect adoptat recent Senat, prevede faptul ca executarea silita a sumelor provenite din amenzile date de primarii va fi preluata de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in cazul in care autoritatea administrativ-teritoriala competenta nu poate incasa respectivele sume, in termen de doi ani de la stabilirea titlului executoriu.

Initiatorul proiectului este senatorul Robert Cazanciuc. Masura ar urma sa reduca din presiunea asupra primariilor care de cele mai multe ori raman cu gaura in buget din cauza rau-platnicilor.

 

„Aceasta lege are un dublu obiectiv, acela de a crea putina ordine in cadrul primariilor pornind de la o dispozitie care aduce in mod normal venituri la bugetul primariei si anume amenzile din contraventii. Aceste amenzi nu sunt executate, nu sunt platite de bunavoie si cele mai multe primarii sunt nevoite sa demareze proceduri de executare silita. Nu ai cum sa ceri unei primarii de 1000 – 3000 de locuitori sa aiba un compartiment care sa faca doar executare silita. Pentru ca in foarte multe cazuri aceste amenzi nu se incaseaza. Daca ele se incaseaza de bunavoie intr-un termen de doi ani de zile, sunt bani veniti la bugetul primariei. Daca nu, aceasta initiativa propune ca procedura de executare sa treaca la ANAF. Pentru ca ANAF-ul are cu siguranta alte mijloace, poate face in asa fel incat legea sa fie cu adevarat respectata”, a precizat initiatorul proiectului.

 

Astfel, daca in termen de doi ani amenzile nu sunt incasate, primaria va sesiza ANAF sa preia executarea silita a sumelor datorate de contravenienti.