Primariile din toata tara se confrunta cu situatii in care este necesara interventia asistentei sociale pentru protejarea copiilor sau cu familii vulnerabile. O noua lege vine in sprijinul administratiilor locale. Senatorii au aprobat proiectul Legii prevenirii separarii copilului de familie, care prevede infiintarea unui Observator National al Copilului si a 150 de centre de zi, cu bani din PNRR. Legea va fi trimisa la Camera Deputatilor, for decizional.

 

Potrivit proiectului, Observatorul National al Copilului va fi prima baza de date cu informatii despre toti copiii vulnerabili din Romania, iar autoritatile locale vor primi finantarea suplimentara in functie de numarul copiilor inscrisi in Observator.

Mai mult, primariile vor putea accesa finantare pentru a deschide centre de zi si a organiza consilii care sa intervina in solutionarea cazurilor vulnerabile.

”Infiintam la nivel local consilii comunitare consultative din care vor face parte de la medic, preot sau invatator, pana la reprezentanti ai societatii civile. In paralel, completam acest noi cadru legislativ cu 150 de centre de zi pentru care punem la dispozitia primarilor din toata tara 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR. Primariile inca pot depune proiectele pana la 10 aprilie 2023, individual sau in parteneriat cu organizatii acreditate ca furnizori de servicii sociale. Ii asigur pe toti primarii ca suntem la dispozitia lor pentru orice fel de intrebare si ca avem resursele necesare”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.

 

Sursa foto:unsplash.com