83,7 milioane de euro este suma prevazuta in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru constructia de centre integrate de colectare separata prin aport voluntar destinate aglomerarilor urbane. Mai exact, vorbim despre centre in care vor putea fi colectate deseurile provenite din constructii, dar si cele voluminoase reprezentand mobilier vechi. In prezent, aceste deseuri sunt aruncate la intamplare, desi Romania a fost avertizata in repetate randuri de autoritatile europene si a primit sanctiuni.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos, a precizat ca se va interveni pentru sprijinirea primariilor prin construirea a sute de centre, in special in localitatile mici.

„Depozitarea corecta si reciclarea deseurilor provenite din constructii este una dintre cele mai mari provocari pentru marile aglomerari din Romania. Pentru a sprijini autoritatile locale, am alocat o finantare de 83,7 milioane de euro din PNRR pentru constructia de centre integrate de colectare separata prin aport voluntar destinate aglomerarilor urbane. Ne-am consultat cu reprezentantii autoritatilor locale in care vor fi construite aceste centre de colectare. Finantam construirea a 15 astfel de centre, doua pentru Bucuresti-Ilfov si celelalte pentru marile orase din tara si sistemul va fi completat de peste 500 de centre de colectare pentru localitati mai mici”, a transmis ministrul.

 

Potrivit proiectului, la care se lucreaza in prezent, platformele mari vor fi dotate cu echipamente pentru pregatirea revalorificarii si reciclarii deseurilor voluminoase.