Una dintre cele mai bogate comune din Romania face pasi importanti spre tranzitia la energia verde. Localitatea Selimbar ar putea deveni unul dintre principalii furnizori de energie verde din judetul Sibiu cu un proiect de 178 de milioane de euro pentru parc fotovoltaic.

”Am vazut aceasta oportunitate, s-a realizat deja studiul de fezabilitate, urmeaza sa fie aprobat in consiliul local si depus pentru accesarea programului Horizon Europe. Ar fi o sansa uriasa pentru comunitatea noastra, Selimbarul ar putea deveni unul din principalii furnizori de energie verde din judet”, a declarat primarul Marius Grecu.

Potrivit informatiilor transmise de primaria Selimbar, proiectul prevede realizarea unui parc energetic fotovoltaic cu o capacitate instalata de 130 MW. In acest sens se vor folosi 260 de mii de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 500 W (formate dintr-un numar de 72 celule fotovoltaice, dispuse sub forma a 6 celule pe 12 randuri). Aceste panouri transforma energia solara in energie electrica cu un randament de circa 18%.

”Comuna Selimbar si-a propus sa ocupe o pozitie de furnizor de energie pe piata locala si regionala a furnizorilor de energie electrica dintr-o sursa regenerabila pe tehnologie fotovoltaica.
Prin darea in folosinta a unui parc energetic fotovoltaic cu o putere instalata de 130 MW se are in vedere reducerea contributiei la reducerea emisiei in atmosfera a 100 de mii de tone de carbon anual, ceea ce va ajuta strategia Romaniei de a se alinia acordurilor de la Kyoto, privind reducerea emisiilor de carbon si limitarea efectului de sera”, se arata in studiul de fezabilitate.

Primaria din Selimbar mai are pe lista prioritatilor si initierea unui proiect prin Agentia de Dezvoltare Intercomunitara prin care sa se achizitioneze 29 de autobuze electrice, 9 statii de incarcare rapida si alte 29 de statii de incarcare standard.