Programul prin care primariile din tara vor primi sprijin pentru derularea investitiilor pentru retele de alimentare cu apa si canalizare, bransamente individuale la sistemul de alimentare cu apa, constructia sau modernizarea de drumuri judetene si comunale se vrea a fi unul fara discriminari in functie de culoarea politica. Cel putin in teorie. Anuntul a fost facut astazi de ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, care a precizat faptul ca fiecare unitate administrativ-teritoriala va avea prealocata finantarea minima pentru cel putin un proiect eligibil.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei a supus consultarii publice ordinul pentru aprobarea „Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor OUG nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului National de Investitii „Anghel Saligny”, program ce a reprezentat in ultimele saptamani marul discordiei in Guvern. Ministrul Cseke Attila a explicat modul in care vor fi alocate fondurile si a tinut sa sublinieze in comunicatul transmis astazi presei faptul ca toate localitatile vor porni de pe „picior de egalitate”.

„Pentru a evita cresterea disparitatilor si pentru a asigura coeziunea teritoriala, fiecare unitate administrativ-teritoriala va avea prealocata finantarea minima pentru cel putin un proiect eligibil, in limita sumei prevazute in normele metodologice. Totodata, localitatile care acceseaza impreuna fondurile disponibile prin acest program, prin Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, vor putea beneficia de o finantare sporita cu 10%”, a afirmat ministrul Attila. Beneficiarii, respectiv unitatile administrativ teritoriale, vor avea la dispozitie platforma digitala investitii.mdlpa.ro, unde isi vor putea crea conturi individuale prin care vor fi gestionate proiectele finantate prin Programul National de Investitii „Anghel Saligny”.

Programul, care isi propune sa finanteze investitii pentru 12.000 km de retele de alimentare cu apa si canalizare construite/extinse, 700.000 de bransamente individuale la sistem de alimentare cu apa/racorduri individuale la sistem de canalizare, constructia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judetene si variante ocolitoare si 3.000 km de drumuri comunale, are setate praguri de finantare in functie de tipul UAT-urilor. Astfel, se vor acorda 140 de milioane de lei pentru fiecare judet, 4 milioane pentru fiecare comuna si 7 milioane de lei pentru fiecare oras, iar un municipiu va avea la dispozitie 10 milioane de lei. Pentru resedintele de judet a fost prevazuta suma de 43 de milioane de lei.