Un proiect depus de formatiunea USRPLUS ar putea elimina orice sansa prin ca indizivii care agreseaza sexual minori sa scape cu suspendare. Concret, USR PLUS a depus, astazi, un proiect de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14 ani va fi incadrat in mod sigur la infractiunea de viol.

In comunicatul transmis de USRPLUS este prezentata si motivatia care a stat in spatele acestui proiect.

„Statul roman considera ca minorii trebuie sa implineasca varsta de 14 ani pentru a beneficia de buletin si de drepturile cetatenesti, insa legislatia este mult mai permisiva atunci cand se raporteaza la agresiunea de viol, care este incadrata de cele mai multe ori ca fiind un act sexual cu un minor. Pentru a argumenta faptul ca fetele de 10-14 ani au consimtit la intretinerea relatiilor sexuale, au fost folosite elemente precum faptul ca nu au tipat, nu au spus parintilor, au fost imbracate provocator sau i-au insotit pe barbati fara sa realizeze ce va urma”, au transmis initiatorii proiectului.

Raportul Inspectiei Judiciare din 2021 vine si reitereaza concluzia CEDO din 2016 si anume ca nu exista o practica consacrata si uniforma in legatura cu notiunea de consimtamant in cazurile de infractiuni sexuale cu victime minore. In functie de parchetul sau instanta la care ajunge cazul unei victime cu varsta sub 12 ani, el poate fi judecat fie ca act sexual cu minor fie ca viol.

Ce spun initiatorii proiectului?

ANCA DRAGU, SENATOR USRPLUS
„In 2016, statul roman a fost condamnat la CEDO pentru incalcarea obligatiei sale de a proteja legal minorii impotriva tratamentelor degradante si de a urmari interesele lor in aplicarea actelor de justitie. In continuare, ​​3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate in instantele romanesti ca fapte consimtite, ceea ce reflecta o realitate crunta a modului in care sansele copiilor la dreptate sunt diluate in deciziile judecatoresti. Practica europeana aplica deja pedepse mai aspre agresorilor care abuzeaza sexual un minor sub 15 ani, exemple fiind Germania si Franta”.

OANA ȚOIU, DEPUTAT USRPLUS
„In jumatate din dosarele din instanta cu privire la infractiunea de act sexual cu un minor victima avea sub 15 ani, dar nu a putut dovedi constrangerea, or noi consideram ca, atunci cand faptuitorul este adult, trebuie eliminata posibilitatea de acum a pedepselor cu suspendare. E necesar sa ne referim corect la realitatea asta ca sa diminuam si stigma asupra victimei: e viol. Cadrul legal si toleranta sociala care au permis violatorilor de 50 de ani sa plece linistiti acasa dupa ce au abuzat copile de 8-14 ani, doar pentru ca nu au existat dovezi suficiente ca s-au opus, trebuie sa se schimbe. Propunerea legislativa este parte a unui pachet mai larg, in lucru in baza propunerilor organizatiilor neguvernamentale si cu componente esentiale de preventie, dar si claritatea pedepsei va da un semnal de descurajare a acestor comportamente in societate”.

In ultimii 5 ani, 2.037 de dosare cu privire la infractiunea de act sexual cu un minor au ajuns in instantele romanesti, in aproximativ 50% dintre acestea victimele avand varsta sub 15 ani.