Ore in sir de protest in fata Guvernului. Se intampla de la prima ora a diminetii cand transportatorii din Romania au pornit o actiune prin care vor sa atraga atentia asupra situatiei critice in care se afla. Acestia se tem de impozitarea retroactiva a diurnei si sunt disperati de cresterea pretului politelor RCA.

In aceste conditii, 100 de TIR-uri au ajuns in Piata Victoriei.

Reincadrarea diurnei ca venit salarial, criza de pe piata RCA si carantinarea soferilor profesionisti sunt cele trei mari probleme cu care se confrunta in momentul de fata asociatiile transportatorilor rutieri. Acest sector care are o contributie la exportul de servicii de peste 22,3 miliarde euro, genereaza circa 5% din PIB al Romaniei si angajeaza peste 350.000 de persoane a ajuns intr-o situatie limita. Potrivit Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania, tara noastra „este singurul stat european care impoziteaza diurna, in timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, isi protejeaza proprii transportatori.

Efectele acestei masuri sunt devastatoare, cu atat mai mult cu cat taxarea se face retroactiv, penalitatile fiind imposibil de platit de vreo firma. Totodata, Guvernul penalizeaza transportatorii pentru gradul mic de vaccinare a populatiei Romaniei. Astfel, soferii profesionisti care nu sunt vaccinati sau nu au avut COVID-19 in ultimele 3 luni intra in carantina daca revin din tari rosii si galbene din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu COVID-19(…)La acestea se adauga si majorarea uriasa a tarifelor la asigurarile RCA in urma falimentului City Insurance, criza la care au contribuit din plin autoritatile romane printr-o supraveghere defectuoasa a sectorului RCA”, au explicat reprezentantii UNTRR.

Dintre asociatiile care si-au anuntat initial prezenta, COTAR si APTE 2002 au renuntat ulterior la proteste.

Motivul l-a explicat ministrul Finantelor, Dan Vilceanu: „In urma discutiilor de astazi (n.r. marti), organizatiile si asociatiile patronale COTAR si APTE 2002, din domeniul transportului rutier, renunta la protestele pe care le anuntasera ca urmare a problemelor create de lipsa unor clarificari ale regimului diurnei acordate soferilor care efectueaza transport in afara tarii. Situatia lor se poate rezolva in Parlament, ca urmare a unei initiative legislative care a fost inregistrata deja, prin care se clarifica regimul fiscal aplicat diurnelor. Sunt convins ca Parlamentul va trata cu celeritate aceasta speta si problema salariatilor din transporturi va fi solutionata”, a transmis Vilceanu.