In plina criza energetica, autoritatile de la nivel national cauta solutii pentru a reduce consumul de electricitate, dar si pentru a respecta politicile de mediu ce presupun o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Una dintre masurile adoptate de Guvern de curand este inlocuirea becurilor vechi cu unele economice. Pentru aplicarea masurii, va fi demarat programul Rabla pentru becuri. Atat populatia, cat si primariile vor putea accesa finantare, cel mai probabil din 2023.

Guvernul a aprobat saptamana trecuta finantarea programului „Rabla pentru becuri”. Valoarea acestuia se ridica la circa 900 de milioane de lei, insa va fi pus in aplicare de anul viitor, pentru ca este necesara o infrastructura informatica.
Prin intermediul programului ce va fi derulat de AFM, vor putea fi inlocuite becurile consumatoare de electricitate cu cele economice. In cazul populatiei, o persoana poate primi un singur voucher de 200 de lei, cu conditia sa dea la schimb becurile vechi atunci cand achizitioneaza unele noi.
400 de milioane de lei este suma alocata pentru inlocuirea becurilor conventionale din locuinte cu becuri cu LED, mai performante si mai economice.
Si autoritatile locale pot accesa finantare. Mai exact, primariile vor primi vouchere prin care vor asigura modernizarea iluminatului public stradal in comunitati. Suma alocata in cazul acestora este de 500 de milioane de lei.

Programul are drept scop reducerea consumului de electricitate si a emisiilor de gaze cu efect de sera prin inlocuirea becurilor vechi cu unele care consum mai putina energie electrica, iar AFM a precizat ca a decis crearea unui nou sistem informatic, nu folosirea sistemelor informatice precedente, motiv pentru care, intr-adevar, implementarea o sa mai dureze cateva saptamani, luni.