Administratia Fondului pentru Mediu va deschide la finalul acestui an cea de-a treia runda de atragere de fonduri in cadrul Programului ”Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apa si canalizare”. Programul este finantat din PNRR, iar solicitarile vor putea fi depuse in perioada 04 decembrie 2023, ora: 10.00 –09 februarie 2024, ora: 23.59 sau pana la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finantare.

Solicitantii care pot depune cereri de finantare sunt operatorii de servicii de utilitati publice/operatorii regionali de servicii de utilitati publice din sectorul de apa/apa uzata, sub conditia incheierii de parteneriate cu UAT sau cu ADI.

Masura vizeaza sprijinirea familiilor si persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor banesti nete lunare sub salariul minim brut pe tara garantat la plata pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de bransare/racordare la sistemul public de alimentare cu apa si/sau de canalizare.

Suma alocata sesiunii de finantare este de 549.270.000 lei, valoare fara TVA, respectiv 653.631.300 lei, valoare cu TVA.

Valoarea maxima eligibila a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodarie racordata si/sau bransata la sistemul public de alimentare cu apa si de canalizare, fara TVA.

Rata de finantare acordata prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fara TVA.